Principii ESG (Environment,
Social, Governance)
In anul 2015, aproape 200 de state din intreaga lume au adoptat Agenda UN 2030 pentru o dezvoltare durabila. Scopul acesteia este de a sprijini progresul in ceea ce priveste o serie de obiective legate de eradicarea saraciei extreme, de a combate inegalitatile si injustitia si de a proteja planetei. Tot in anul 2015, semnatarii Acordului de la Paris s-au angajat sa intreprinda eforturi ambitioase in vederea limitarii incalzirii globale pentru a evita consecintele catastrofale ale schimbarilor climatice, ceea ce presupune masuri rapide pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
In acest context, autoritatile de reglementare din Uniunea Europeana si intreaga lume intreprind actiuni pentru transformarea activitatilor economice cu impact negativ semnificativ asupra factorilor de sustenabilitate. Astfel, in martie 2018 a fost publicat Planul de Actiune al Uniunii Europene: Finantarea Cresterii Sustenabile, iar in Decembrie 2019 a fost publicata Comunicarea Comisiei Europene cu privire la Pactul Ecologic European (Green Deal), care stabilesc stategia europeana privind finantarea sustenabila si rolul sistemului financiar in acest context. Obiectivele principale ale planului de actiune vizeaza:
- reorientarea fluxurilor de capital catre investitii sustenabile,
- administrarea riscurilor financiare care decurg din schimbarile climatice, epuizarea resurselor, degradarea mediului si problemele sociale,
- incurajarea transparentei si a unei abordari pe termen lung in activitatea financiara si economica
Factori ESG (Environmental, Social, Governance)– sunt caracteristici de mediu, sociale sau de guvernanta care pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra performantei financiare sau solvabilitatii unei companii, institutii, stat sau individ.
Riscuri ESG (Environmental, Social, Governance) – riscurile de manifestare a unui impact financiar negativ asupra performantei fondurilor administrate care rezulta din impactul actual sau potential al factorilor ESG asupra activelor, contrapartilor sau investitiilor acestora. Riscurile ESG se materializeaza inclusiv prin impactul pe care il pot avea asupra categoriilor de risc deja considerate in administrarea investitiilor (riscul de credit, riscul de piata, riscul de lichiditate).