In cadrul SAI RAM SA este constituit un Comitet de Remunerare format din membrii neexecutivi ai Consiliului de Administratie. Comitetul de Remunerare adopta si evalueaza anual sau ori de cate ori este nevoie principiile generale ale politicii de remunerare, este responsabil de punerea in aplicare a acestora si supravegheaza respectarea prezentei politici.
Politica de remunerare a SAI RAM SA descrie principiile generale de remunerare utiltizate precum si modalitatea de remunerare a personalului identificat. Politica indeplineste standardele pentru o structura de compensare obiectiva, transparenta si corecta, in conformitate cu cerintele legale. Sistemul de remunerare al RAM promoveaza un management corect si eficient al riscului si nu incurajeaza asumarea de riscuri ce depasesc nivelurile tolerate. In analiza de risc societatea ia in calcul si riscurile ce decurg din factorii de mediu, sociali si guvernanta (ESG). Politica de remunerare poate fi obtinuta gratuit, la cerere, la sediul social al SAI RAM SA.
In conformitate cu prevederile legale, SAI RAM SA va respecta urmatoarele principii:
- Sistemul de remunerare al RAM promoveaza un management corect si eficient al riscului si nu incurajeaza asumarea de riscuri ce depasesc nivelurile tolerate.
- Politica de remunerare este în conformitate cu strategia de afaceri, obiectivele, valorile si interesele SAI RAM si a fondurilor pe care aceasta le administreaza, in vederea evitarii conflictelor de interese;
- Evaluarea performantei se face pe un cadru multianual, pentru a asigura ca procesul de evaluare se bazeaza pe o performanta pe termen lung si ca plata efectiva a componentelor legate de performanta ale remunerarii se intinde pe o perioada ce tine cont de riscurile existente;
- Structura compensarii (proportia platii variabile relativ la compensarea fixa) este echilibrata, ceea ce ofera fiecarui angajat un nivel adecvat al remuneratiei, bazat pe salariul fix; este permisa astfel o Politica de remunerare variabila complet flexibila, incluzand si posibilitatea de a nu acorda compensarea variabila. Ca regula generala componenta variabila nu trebuie sa depaseasca 100% din componenta fixa a remuneratiei totale pentru fiecare angajat.
- Personalul angajat in functii de control este compensat independent de unitatea de business pe care o supervizeaza, are autoritatea adecvata si remuneratia acestor angajati este determinata pe baza realizarii obiectivelor proprii, netinand cont de rezultatele zonei pe care o monitorizeaza.
In vederea stabilirii nivelului de plata variabila, rezultatele sunt analizate utilizand masuratori si obiective financiare si non-financiare. Obiectivele pot fi calitative sau cantitative. Masuratorile de performanta pentru functiile de risc, audit, confomitate trebuie sa reflecte cerintele specifice acestor functiuni.
Platile variabile trebuie sa fie legate de contributia individuala si a unitatii de business la performanta totala a RAM. Comportamentul neetic sau neconform trebuie sa anuleze orice performanta financiara buna generata si trebuie sa diminueze remuneratia variabila a angajatului.
Persoanele responsabile pentru atribuirea remuneratiei si a beneficiilor sunt membrii Conducerii Executive, in conformitate cu prevederile Politicii de remunerare. Cadrul general de performanta tine cont si de integrarea riscurilor de tip ESG in procesul de luare a deciziilor de investitii si de administrare a riscului, in acord cu prevederile legale si interne.