Autorizat la inceputul lunii iulie, fondul inchis al Raiffeisen AM a derulat incepand din 25 august, timp de o luna, oferta de atragere publica de resurse, acumuland active de 12,7 milioane de lei de la un numar de 21 investitori.
Fondul se adreseaza in special investitorilor institutionali si celor de private banking, care detin un grad ridicat de sofisticare. Printre investitorii fondului se numara si SIF Muntenia (SIF 4) care a investit 3,5 mil. lei (aproape 1 mil. euro) la sfarsitul lunii august.
"Produsul a fost accesat de catre clienti institutionali si de private banking. Numarul investitorilor in fond se ridica la 21, iar ponderea cea mai mare in totalul activelor este detinuta de persoanele juridice. Fondul se va deschide din nou timp de doua saptamani in prima parte a lunii decembrie", a declarat Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management (RAM).
Fondul inchis de investitii al RAM mizeaza pe obtinerea unor randamente superioare dobanzilor interbancare, in conditiile asumarii unui grad redus de risc, prin capitalizarea evolutiilor de pe pietele monetara si valutara. Ieri s-a finalizat perioada de atragere de resurse, ulterior, fondul urmand sa fie "deschis" trimestrial pentru subscrieri si rascumparari.
Raiffeisen Strategii Valutare este al doilea fond inchis de investitii cu risc scazut care a intrat pe piata anul acesta. OTP Garantis, fond inchis cu capital garantat administrat de societatea OTP Asset Management, a atras active de peste 4,7 mil. lei (1,3 mil. euro) de la aproape 300 de investitori, garantand in primul an de functionare un randament de 12% in lei. Perioada de derulare a ofertei publice pentru fondul inchis de investitii cu capital garantat al OTP a fost de sase saptamani, pana pe 1 august. OTP Garantis a facut parte din cadrul unui pachet de economisire cu depozit promotional de 3 luni in lei, cu o dobanda de 14% pe an. Cea mai mare parte din investitorii fondului inchis au investit si in depozit. Intreg capitalul fondului inchis este plasat in depozite bancare, investitiile in actiuni fiind realizate indirect prin intermediul unor contracte derivative de tip swap. Astfel, vor fi realizate plasamente in 20 de companii, dintre care OTP Bank, Erste, Banca Transilvania, Volkswagen, Renault, Carrefour si Nokia.
Fondurile inchise cu grad de risc scazut au atras cele mai consistente subscrieri din partea investitorilor anul acesta, spre deosebire de cele cu expunere pe piata actiunilor, care s-au lovit de dezinteresul investitorilor.
BT Invest, fond inchis de actiuni administrat de societatea BT Asset Management, a fost lansat in luna martie si a incheiat luna august cu active nete in valoare de 2 milioane de lei (0,6 milioane de euro) de la doi investitori. Al doilea fond inchis de actiuni lansat anul acesta a fost Everest, administrat de societatea Certinvest. Autorizat in luna iulie, Everest a raportat la finalul lunii august active in valoare de aproape un milion de lei (280.000 de euro) de la cinci investitori.