“Plasamentele externe in fonduri urmaresc o reducere a riscului prin diversificarea internationala, iar pietele preferate sunt cele emergente, adica tari cu rate de crestere ridicate, deci si cu un potential de randament atractiv. In cele mai multe cazuri, riscul de tara al acestor piete este mai redus decat cel al Romaniei, conjunctura macroeconomica fiind favorabila”, explica Mihail Ion, presedintele RAM.
Aproape 30% din activele nete ale fondului deschis de investitii in actiuni Raiffeisen Prosper, 12% din cele ale fondului diversificat Raiffeisen Benefitsi 8,68% din averea Fondului Raiffeisen Confort erau plasate pe pietele straine. Cea mai mare valoare a plasamentelor straine era cea a Raiffeisen Prosper, de 5,7 milioane de euro, urmat de Raiffeisen Benefit (1,1 milioane de euro). Fondul cu capital protejat Raiffeisen Confort avea plasamente de 0,2 mil. euro in fondul de obligatiuni BRD LUX Bonds, cu plasamente in strainatate.
“La Raiffeisen Prosper, investitorii au apreciat faptul ca, desi piata a scazut cu peste 25% de la inceputul anului, fondul a scazut cu doar 12%, in timp ce, in ultimul an, fondul a crescut cu 1%, desi indicele BET a scazut cu peste 15%”, spune Mihail Ion. In afara de fondurile JP Morgan si Robeco, RAM a mai investit in fondurile Raiffeisen Eastern European Equities si Raiffeisen Eurasia Equities, administrate de Raiffeisen Capital Management, filiala din Viena a grupului Raiffeisen. Circa 8% din activele nete de 20,6 mil. euro ale Fondului Raiffeisen Prosper erau investite in fondurile vieneze, la 29 februarie.