Continua scadere a inflatiei impinge pe un trend descrescator dobanzile la depozite. Pentru a-si incuraja clientii sa economiseasca in continuare, precum si pentru a incuraja investitiile in unitati de fond, bancherii ofera pachete de economisire hibrid formate din depozite si unitati de fond.
Aceste alternative de plasament pot genera randamente superioare instrumentelor de economisire clasice datorita imbinarii laturii investitionale cu cea de economisire ce beneficiaza de dobanzi atractive.
"Intr-un viitor nu prea indepartat, vom inregistra scaderi ale dobanzilor bancare precum si cresterea veniturilor populatiei si tocmai de aceea dorim sa stimulam interesul clientilor nostri pentru alternative de economisire cum sunt fondurile de investitii" a explicat Razvan Munteanu, vicepresedintele diviziei retail a Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank si Bancpost sunt bancile care ofera astfel de produse. Cele doua grupuri financiare detin societati de asset-management ce opereaza mai multe fonduri de investitii.
In functie de profilul fondului, investitiile vor fi facute preponderent in instrumente monetare, in obligatiuni sau in actiuni tranzactionate la Bursa. Castigurile variaza in functie de profilul fondului, insa, investitiile nu sunt ferite de riscuri. Un fond care investeste preponderent in actiuni, aduce o rentabilitate superioara, insa este mult mai expus riscurilor.
Latura de economisire este constituita dintr-un depozit la termen, cu dobanda fixa preferentiala. Bancpost ofera clientilor posibilitatea de a-si plasa 90% din economii intr-un depozit la termen de 6 luni, cu dobanda fixa de pana la 8% pe an, investitia in fond fiind doar de 10%. Suma minima ce trebuie depusa este de 1.000 de lei.
Raiffeisen Bank deruleaza pana la 31 mai 2007 o promotie in care depozitul la termen constituit pe 3 luni beneficiaza de o dobanda anuala fixa de 10%. Suma minima care poate fi investita este de 4.000 de lei, iar banca o va distribui in mod egal intre cele doua componente, 2.000 in depozitul la termen si 2.000 de lei in unitati de fond.
"Incurajati de rezultatele bune obtinute toamna trecuta, dam posibilitatea clientilor sa acceseze din nou un portofoliu format dintr-un depozit bancar si unitati de fond. Avantajele sunt multiple si se refera in primul rand la randamentele superioare oferite atat de depozitul remunerat cu 10%, dar si de investitiile in fonduri care, datorita plasamentelor in actiuni, vor genera pe termen mediu si lung un castig superior instrumentelor de economisire clasice. De asemenea, pachetul depozit + unitati de fond ofera avantajul reducerii riscurilor prin diversificare, dar si o stuctura echilibrata a investitiilor. Astfel, o parte din resursele clientilor sunt plasate pe termen scurt in depozite si cealalta parte, pe termen mediu si lung in fondurile de investitii", a declarat Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.