Numarul de investitori s-a majorat cu doar 10%, dar administratorii sunt optimisti pentru anul acesta. Activele fondurilor deschise de investitii au crescut anul trecut cu aproape 90% in lei, ajungand la finalul anului la 633 de milioane de lei (186 milioane de euro), conform datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Doar in decembrie 2006, activele fondurilor au crescut cu 6,3%.
La finalul lunii decembrie a anului 2005, activele fondurilor deschise de investitii nu depaseau 100 de milioane de euro.
O buna parte a cresterii se datoreaza lansarii de noi fonduri, in conditiile in care numarul de investitori a crescut cu doar 10%, si asta pe fondul unei cresteri cu aproape 40% a numarului de fonduri de pe piata.
Anul trecut au fost lansate noua fonduri deschise de investitii, numarul acestora ajungand la 32. Numarul de investitori se ridica la 78.380.
Un investitor apare insa contabilizat de mai multe ori, conform statisticilor UNOPC, daca acesta a investit in mai multe fonduri, astfel ca cel putin o parte din cresterea numarului de investitori din statistici s-a datorat largirii ofertei si diversificarii portofoliilor investitorilor deja existenti.
Mai mult, multe dintre societatile apatinand bancilor si care au lansat anul trecut fonduri au investit milioane de euro in acestea la lansare. BRD, Raiffeisen, Eurobank - actionarul majoritar al Bancpost si BT Asset Management, dar si societatea independenta Star Asset Management au iesit anul trecut cu fonduri mutuale pe piata.
"Noi suntem multumiti cu cei 2.000 de investitori pe care i-am atras de la mijlocul anului cand ne-am inceput activitatea si credem ca anii urmatori vor aduce o crestere exponentiala a numarului de investiori pe piata fondurilor", spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management. "Fondurile vor deveni un instrument tot mai atractiv pentru plasarea economiilor, iar reputatia bancilor care au intrat pe piata va fi un element cheie", spune el.
Societatile de administrare ale bancilor acaparasera deja la finalul anului trecut 70% din activele aflate sub administrare pe piata fondurilor, fata de 65% la finalul lui 2005.
"Detinerile persoanelor juridice in fonduri au scazut fata de anul trecut, astfel ca tendinta de crestere pe segmentul persoanelor fizice a fost mai accentuata decat pe restul pietei. In ultima parte a anului, numarul de investitori persoane fizice a avut o tendinta si mai accelerata de crestere, dupa lansarea pe piata a produselor hibride, cu o componenta de investitie in fond si una de depozit bancar", spune Daniel Stifter, presedintele EFG Eurobank Mutual Funds Management, detinuta de actionarul majoritar al Bancpost si care a intrat pe piata anul trecut.
EFG Eurobank, Raiffeisen si BCR au lansat in a doua parte a anului produse care combina plasamentul intr-un depozit bancar cu unul intr-un fond mutual, incercand astfel sa atraga incet-incet banii clientilor dinspre depozite spre fonduri.
Ultima banca intrata pe piata este KBC din Belgia, care a cumparat grupul Swiss Capital, care cuprindea o societate de brokeraj si un fond mutual - Active Dinamic - cel mai performant anul trecut. Randamentul adus de cele 23 de fonduri active pe tot parcursul anului trecut, calculat ca medie aritmetica, a fost de 12,3%, fata de randamentul mediu de 18,8% obtinut de fonduri in 2005. Randamentele fondurilor au scazut anul trecut, in principal pe fondul cresterii mult mai lente a actiunilor de pe Bursa, peste care s-a suprapus scaderea dobanzilor de pe piata monetara si lipsa de emisiuni de titluri de stat.
Primele cinci fonduri de pe piata au fost anul trecut fonduri cu investitii preponderent in actiuni. Cel mai performant fond a fost Active Dinamic administrat de Swiss Capital, cu o crestere de 29%.
Pe locurile urmatoare s-au situat cele doua fonduri care s-au batut in ultimii ani pe primul loc in topul randamentelor: Ominvest administrat de SIRA si Napoca administrat de Globinvest, amandoua cu cresteri de circa 23%.
Cele trei au fost singurele fonduri de pe piata care au adus investitorilor mai mult decat cresterea indicelul BET al Bursei de Valori, care a urcat cu 22%. Pe locurile patru si cinci s-au situat Intercapital administrat de Certinvest si BT Maxim al BT Asset Management, fiecare cu cresteri de cate 20%.
La polul opus fondurile monetare au adus castiguri de 5-6%, in timp ce Europa Obligatiuni, administat de Pioneer Asset Management (fosta CA IB), a fost singurul fond cu pierderi, cu un minus de 4,5%. Fondul, a carui politica de investitii este orientata cu preponderenta spre obligatiunile tarilor din Uniunea Europeana, a pierdut mai ales pe seama investitiilor denominate in euro, moneda in raport cu care leul s-a intarit.
Fondurile inchise de investitii in cazul carora legislatia s-a clarificat in ultimii ani au avut o crestere si mai mare a activelor decat cele deschise - de circa 125%. Cele sase fonduri inchise de investitii care activau pe piata anul trecut aveau sub administrare active in valoare de 220 de milioane de lei (64 milioane de euro), bani apartinand unui numar de 210 investitori.
Cresterea a venit in conditiile in care cel mai mare fond de tip inchis, DePfa Money Market, si-a majorat anul trecut activele cu peste 20 de milioane de euro. Principalul investitor al fondului, care detine, conform informatiilor existente pe piata, cvasi-totalitatea titlurilor de participare, este banca germana DePfa care mizeaza in acest fel pe plasamente in instrumente cu venit fix in lei. La finalul anului trecut activele fondului ajunsesera la aproape 50 de milioane de euro.
Anul trecut au fost lansate patru fonduri inchise, in timp ce unul dintre cele trei fonduri existente la finalul lui 2005 si-a pierdut autorizatia de functionare.